Yapay Zekâ Uzmanları Meta ve OpenAI Gibi Şirketlere Çağrıda Bulundu: “Sistemlerinizi İncelememize İmkan Tanıyın!”

Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren araştırmacılar, son zamanlarda üretken yapay zekâ şirketlerine önemli bir çağrıda bulundular. Stanford Üniversitesi’nden Percy Liang, Pulitzer ödüllü gazeteci Julia Angwin, Stanford İnternet Gözlemevi’nden Renee DiResta, Mozilla’dan Deb Raji, eski vekil Merietje Schaake ve birçok önemli ismin de aralarında bulunduğu yüzün üzerinde araştırmacı, gelişen yapay zekâ şirketlerine çağrıda bulunarak sistemlerini şeffaflıkla incelemeye açmaları gerektiğini vurguladılar.

Teknoloji firmalarının kendi yapay zekâ sistemlerini geliştirmeye yönelmeleriyle birlikte, bu alandaki ilgi artarken güvenlik endişeleri de beraberinde yükselmekte. Firmalar, kötü niyetli kişilerin sistemlerini kötüye kullanmasını engellemek amacıyla geliştirme süreçlerini ve bilgilerini gizli tutuyorlar. Ancak, bu gizlilik yaklaşımının araştırmalara engel olduğunu düşünen yapay zekâ araştırmacıları, şirketlere sistemlerini incelemeye açma çağrısında bulunuyorlar.

OpenAI, Anthropic, Google, Meta ve Midjourney gibi önemli firmalara gönderilen açık mektupta araştırmacılar, teknoloji firmalarının ürünlerini incelemek isteyenlere yasal ve teknik anlamda güvenli bir ortam sağlamalarını talep ediyorlar. Mektupta, “Üretken yapay zekâ firmalarının, araştırmacıların onları sorumlu tutabileceği araştırmaları aktif olarak engelleyen sosyal medya platformlarının yaptığı hatayı yapmaktan kaçınmaları gerekir.” ifadelerine yer verildi.

Yapay zekâ modelleri, özellikle telif konusundaki tartışmaların odağında bulunuyor. Reid Southern adlı film stüdyosu sanatçısı, film karakterlerinin telifli görsellerini ürettiği için defalarca banlandığını belirtirken Meta da LLaMA 2 adlı en gelişmiş dil modelinde bu tür ihlaller görmeleri durumunda içeriği çekeceklerini söylemişti. Yapay zekâ firmaları, sahte ya da yanıltıcı içerikler üretmelerine, dolandırıcılık, telif ihlali, karar mekanizmalarını etkileme, seçimlere müdahale gibi tartışmalı aksiyonlara izin vermiyorlar ve bu tür faaliyetlerde bulunanların hesaplarını banlayabiliyorlar.

Yapay zekâ araştırmacılarının çağrısıyla birlikte yapay zekâ alanında şeffaflığın ve etik ilkelerin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu. Üretken yapay zekâ şirketlerinin bu çağrıya nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version